Denizli İklim Değişikliği Eylem Planı Hazır: İklim Hareketi için Değişime Güç Ver Projesinin Kapanış Toplantısı Gerçekleştirildi!

“Türkiye’de İklim Değişikliği Alanında Kapasitenin Geliştirilmesi Hibe Programı” – İklimIN – kapsamında 2 yıl önce başlatılan, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ve Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen İklim Hareketi için Değişime Güç Ver Projesinin kapanış toplantısı 13 Haziran 2019 Perşembe günü Denizli Anemon Otel’de gerçekleştirildi.

Toplantıda, İklim Hareketi için Değişime Güç Ver Projesi kapsamında küresel iklim değişikliğiyle mücadele için yürütülen ulusal çabalara Denizli olarak yerel düzeyde katkı sağlanması amacıyla REC Türkiye tarafından hazırlanıp tamamlanan Denizli İklim Değişikliği Eylem Planı’nın – İDEP – teknik bilgileri katılımcılarla paylaşıldı.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Denizli Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili Ali Değirmenci, proje kapsamında 7’den 70’e herkese iklim hareketi ve iklim eylem planının ne olduğuna dair farkındalık eğitimlerinin verilerek Denizli’de yaşayan vatandaşların bilgilendirildiklerini belirtti. Değirmenci, Denizli’nin bu proje ile iklim değişikliği eylem planı konusunda öncü Belediye olduğunu vurguladı.

Toplantıda, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı adına konuşmasını gerçekleştiren Ceyhan Çiçek, projenin sonuçlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirirken iklim alanındaki hibe programlarının devam edeceğini belirtti.

Kapanış toplantısı ana konuşmacısı CNN Türk Yeşil Doğa Programcısı Gazeteci Güven İslamoğlu da, İklim Değişikliği ile Mücadele adlı programıyla katılımcılara, ülkemizde ve dünyada yaşanan çevre sorunları ile iklim değişikliği konularının yer aldığı bir sunum gerçekleştirdi.

Açılış konuşmalarının ardından, REC Türkiye Direktörü Rifat Ünal Sayman, Denizli İklim Değişikliği Eylem Planı’nın yönetici özetini katılımcılarla paylaştı. Sayman, Denizli İDEP’in küresel, ulusal, bölgesel ve yerel çabaların bir sonucu olarak hazırlandığına dikkat çekti. Eylem planının hazırlanma aşamasında 10’un üzerinde eğitim ve çalıştayın; Denizli ilinde bulunan liselerde, etüt salonlarında ve Pamukkale Üniversitesi’nde farkındalık etkinlikleri ile vatandaşlara “Karbon Ayakizi” ve “İklim Değişikliğinin Etkileri” hakkında anketlerin yapıldığını belirten Sayman, tamamlanan İDEP’in hayata geçirilmesiyle Denizli ilinin iklim değişikliğine “dirençli” hale gelmesi ve sera gazı salım azaltım hedefiyle “iklim dostu” olmasının öngörüldüğünü belirtti.

Açılış konuşmalarını takiben, yurt dışından ve ülkemizden belediyelerin ve iklim konusunda çalışan kurumların temsilcilerin katılımıyla düzenlenen oturumlarda iklim değişikliğinin azaltım ve uyum boyutları ele alındı.  

Düzenlenen panellerin moderatörlüğünü Mehmet Duman (UCLG-MEWA) ve Osman Şenaydın (TBB) yaparken; Ahmet Cihat Kahraman (MBB), Seda Özdemir (İBB), Elise Abbes Castillo (GCOM), Mesut Önem (KBB), Miriam Romero Rull (DIBA), Shirin Reuvers (CDP), Ömer Can Kurtuluş (BBB) ve Erdoğan Karaca (ÇŞB) konuşmacılar olarak programda yer aldı.

Kapanış panelinde proje koordinatörü Berna Yılmaz proje süresince gerçekleştirilen etkinlikleri ve deneyimlerini aktarırken, REC Türkiye uzmanları Onur Akpulat ve Dursun Baş İDEP’in azaltım ve uyum bulgularını ve eylemleri içeren sunumlarını gerçekleştirdi. Etkinlik, projede yer alan belediye personeline teşekkür belgeleri verilerek tamamlandı.

Denizli Sera Gazı Envanteri ve İklim Değişikliği Eylem Planı çalışması ile ilgili güncel haberleri twitter sayfasından takip edin: @İklimDenizli

Denizli Sera Gazı Envanteri ve İklim Değişikliği Eylem Planı çalışması hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

 

%d blogcu bunu beğendi: