Sıfır Atık Zirvesi Ankara’da Gerçekleştirildi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve Ekim 2017’de başlayan “Sıfır Atık Projesi” kapsamında düzenlenen Sıfır Atık Zirvesi, 1 Kasım 2018 Perşembe günü “Güçlü Ekonomi ve Yeşil Bir Doğa İçin” temasıyla Ankara’da Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Açılış konuşmalarını Cumhurbaşkanı eşi Sayın Emine Erdoğan ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yaptığı zirveye atık sektörü ile ilgilenen yaklaşık 2500 kişi katılım sağladı.

Sıfır Atık Nedir?

Olabildiğince az tüketmek ve az atık oluşturmak, oluşan atıkları kaynağında ayrı biriktirmek ve toplamak, ayrı toplanan atıkları geri kazanım yapmak, organik atıkları kompost ve gübre olarak kullanmak düzenli depolamaya ve yakmaya hiç atık göndermemek.

Sıfır Atık Projesiyle sadece 2017 yılında; 122 bin aracın egzoz salınımına eşdeğer sera gazı salımı engellendi, 3,5 milyar liralık petrol ithalatının önüne geçildi, Ankara’nın bir yıllık elektrik ve su tüketimi kadar tasarruf sağlandı, 2023 yılına kadar ise 100 bin kişiye istihdam sağlanması planlanıyor.

Bakan Kurum zirvede yaptığı konuşmasında; bilinçli üretim ve tüketimi sağlayarak, doğal kaynakları koruyarak israfı önlemek adına, döngüsel ekonomi çerçevesinde atıkları hammadde olarak kullanarak, yeni iş imkanları oluşturmak ve gelişmiş ülkelerle rekabet edebilmek için, çevre ve insan sağlığını koruyarak, kirlilik giderlerini azaltarak çevreye verilen zararları gidermek için, vatandaşların duyarlılıklarını arttırarak, daha çevre dostu yaşam tarzına sahip olmak için Sıfır Atık sistemini uygulamaya koyduklarını belirtti. Bugün itibariyle 7 bin 162 kamu kuruluşunda projenin uygulanır hale geldiğini ve amaçlarının sıfır atık sistemini tüm Türkiye’ye yaygınlaştırmak olduğunu vurguladı.

Zirvede “Sıfır Atık İyi Uygulama Örnekleri”, “Sıfır Atık Uygulamalarının Sektöre Yansımaları” ve “Sıfır Atık Yönetiminin Sosyal Boyutu” başlıklı panel oturumları gerçekleştirildi. REC Türkiye Direktörü Rifat Ünal Sayman, Türkiye ve Avrupa’da uygulanan atık yönetimi ile ilgili mevcut uygulamaları ve Türkiye’deki atık yönetimi sürecini değerlendirdi, evsel atık miktarları ile geri kazanım oranları sayılarını katılımcılarla paylaştı.

Zirvede ayrıca Sıfır Atık Ödül Töreni de gerçekleştirildi. Sıfır atık duyarlılıkları nedeniyle Sürdürülebilirlik Politikaları ve Sıfır Atık Projesine Destek Ödülü Türk Hava Yollarına, Sıfır Atık-İyi Gelecek Ödülü Boğaziçi Üniversitesine, Sıfır Atık Sosyal Sorumluluk Ödülü TEMA Vakfına, Sıfır Atık Üretim Ödülü Sütaş’a, Sıfır Atık Yenilikçilik Ödülü İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSBAK’a, Sıfır Atık Medya Ödülü ise TRT’ye verildi. Ödül töreninde ayrıca BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, Emine Erdoğan’a çevre duyarlılığı projeleri nedeniyle 17 Ekim Dünya Gıda Günü vesilesiyle FAO’nun ‘Sıfır Atık, Sıfır Açlık’ temalı ödülünü takdim etti (www.csb.gov.tr). Zirve, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar’ın gerçekleştirdiği kapanış konuşmasıyla sona erdi.

Sıfır Atık Projesi ile ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

REC Türkiye’nin atık yönetimine ilişkin hazırladığı Belediye Uygulama Rehberlerini incelediniz mi? Rehberlere ulaşmak için tıklayınız.

1 Geri Bildirim / Pingback

  1. Sıfır Atık Zirvesi Gerçekleştirildi | VI. İstanbul Karbon Zirvesi | Karbon Yönetimi, Karbon Teknolojileri ve Karbon Ticareti

Yorumlar kapalı.