Dünya Çevre Günümüz Kutlu Olsun! #WorldEnvironmentDay

5 Haziran günü, 1974 yılından beri farklı bir anlam taşıyor. Birleşmiş Milletler (BM), 44 yıl önce bugünü Dünya Çevre Günü ilan etti ve her yıl farklı temalar çevresinde kutluyor. Bu senenin teması ise ‘Plastik Kirliliği Yen!’ (Beat Plastic Pollution). Bugünün daha anlamlı ve daha katılımcı olması için BM yeni bir yönteme başvuruyor ve dünyanın her yerinde insanların kendi inisiyatifleri ile etkinlikler düzenlemesine vesile oluyor. Bu yıl dünya genelinde 2609, Türkiye’de ise 9 etkinlik var. Bu etkinlikler genellikle toplumsal temizlik etkinlikleri (cleanups).

Bu sene farkındalık yaratmak adına, farklı etkinliklerle, plastik su şişeleri ve kaplar, pipetler, plastik çatal ve bıçaklar gibi tek kullanımlık plastik ürünler yerine kullanılabilecek ürünlere dikkat çekmek hedefleniyor. Bunun sebebi ise dünyadaki plastik üretimi ve tüketiminin 1950’den beri düzenli olarak artış göstermesi.

Ucuz ve kolay üretimi sebebiyle, tek kullanımlık ‘kullan at’ plastik ambalajlar tüm ürünlerimizi kapladı. Bu ambalajlar dünyadaki plastik atıkların yarısını oluşturuyor. BM verilerine göre dünyada bugüne kadar üretilen 9 milyar ton plastiğin sadece %9’u geri kazanıldı.  Her yıl 13 milyon ton atık okyanusa dökülüyor. Plastik üretimine bu şekilde devam edersek 2050 yılında doğadaki atık 12 milyar tonu bulacak.

Plastik atıkların yoğunluğu, Pasifik okyanusunda öyle bir boyuta ulaştı ki medyada bu ‘açık hava çöplüğü’ 7. kıta olarak anılmaya başlandı. Bu atıklar Hawaii ve Kaliforniya arasında 1,6 milyon kilometre karelik bir alana yayılıyor. Ayrıca sadece doğayı kirletmekle kalmayıp yoğunlaştıkları bölgelerdeki canlılara da çok büyük zarar veriyorlar. Örneğin iki gün önce kıyıda ölü vaziyette bulunan bir balinanın karnından yüzlerce pet şişe çıkarılması çok acı bir tablo.

Plastik atıklarla mücadele konusuna örnek vermek gerekirse, sadece plajları bu atıklardan temizlemek için Avrupa’da yılda 630 milyon dolar para harcanıyor. Almanya plastik ve cam şişelere zorunlu depozito uyguluyor. Ülkemizde de plastik atıklarla mücadeleye iyi bir örnek olarak 2019 yılı itibariyle satış noktalarında plastik torbaların ücretsiz verilmesi yasaklanıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın  2015 yılı verilerine göre Türkiye’de oluşan 1.244.065 ton plastik ambalaj atığının %40’ı geri dönüştürüldü. 2020 yılında bu oranın %55’e çıkarılması hedefleniyor.

REC Türkiye, 14 yıldır sürdürebilir kalkınmayı hedef belirleyerek birçok paydaşla beraber çevre politikaları, biyoçeşitlilik, iklim değişikliği, yenilenebilir enerji, çevresel bilgi ve atık yönetimi gibi konularda karar alma süreçlerinde aktif rol alıyor. Bilhassa atık yönetimi konusunu çok önemsiyoruz. Son yıllarda bu konuda yaptığımız çalışmaların çıktılarına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

https://rec.org.tr/category/yayinlar/

Yaşamımızın vazgeçilmez bir bileşeni olan plastiğin doğamız ve yaşam alanlarımız için ne kadar tehlikeli olduğunu göz önünde bulundurup, belirli bir farkındalıkla hareket etmemizin vakti geldi de geçiyor. Plastiği gerektiğinden fazla kullanmayarak, kullanım alanlarını kısıtlayarak plastik tüketimimizi ciddi bir şekilde azaltabiliriz.

Bu yılın, plastik kirliliğini yenmek adına farkındalık yaratmak için bir milat olmasını diliyoruz.

Dünya Çevre Günümüz kutlu olsun!

REC Türkiye

REC (Kaynak, Çevre ve İklim Derneği) sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et