Avrupa Birliği İklim Eylem Haftası 2017 #ikliminikoru
Avrupa Birliği, yerel düzeyde İklim Eylemi ile iklim değişikliğiyle mücadeleyi destekliyor. İklim Eylemi, 16-27 Ekim 2017 tarihleri arasında AB üye ülkeleri ile eş zamanlı olarak Türkiye’nin farklı illerinde düzenlenecek etkinliklerle kutlanacak. Bu kapsamda düzenlenen etkinliklerin amacı, iklim değişikliği ve çevre koruma konusunda farkındalık yaratılması için bireysel eyleme duyulan ihtiyacı vurgulamak ve yerel düzeyde diyalog platformlarını arttırmaktır. Bu etkinlikler arasında paneller, seminerler, ağaç dikme etkinlikleri, yarışmalar, film gösterimleri, atölyeler, konserler, doğa yürüyüşleri ve sergiler gibi farklı aktiviteler de yer alıyor.
İklim Eylem Haftası etkinliklerinin açılışı, Ankara’da Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nde 16 Ekim 2017 tarihinde gerçekleşti. Açılış etkinliğine Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan ve AB Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger katılım sağladı. Etkinliğe REC Türkiye Direktörü R. Ünal Sayman ile Proje Yöneticisi Onur Akpulat da katıldı.
Açılış konuşması’nda Sayın Ceylan, öncelikli olarak çevre ile ilgili konuların, dünyanın ve insanlığın geleceğini ilgilendiren en önemli gündem maddeleri arasında olduğunu ve çevre farkındalığının oluşturulmasının önemini vurguladı. Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan Paris Anlaşması hakkında da değerlendirmelerde bulundu: Paris Anlaşmasının “ortak fakat farklılaştırılmış sorumluluklar” ilkesini muhafaza etmesi ve Sözleşme Ek’lerinden bağımsız, gerçekçi ve esnek bir sistem getirmesi, Türkiye açısından olumludur. Ancak; Taraflar Konferansı Kararları ile özel koşulları tanınmış ülkemize finans ve teknoloji transferi desteği sağlanmasına ilişkin hükümlerin Paris Anlaşmasında ve Kararında yer almaması üzüntü vericidir. Özgün koşullarımız çeşitli Konferans Kararları ile tanınmış olmasına rağmen, “Yeşil İklim Fonu” ve teknoloji desteklerine erişime yönelik haklı beklentimizin henüz karşılanmadı. Bu nedenle Paris Anlaşması’na taraf olma hususunu değerlendirme aşamasındayız.
Kasım Ayı’nda Bonn’da gerçekleştirilecek olan 23. Taraflar Konferansında Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadele de var olan finansal sıkıntılarını çözmek amacıyla bir karar taslağı sunacaklarını belirten Sayın Ceylan, Yeşil İklim Fonu başta olmak üzere ülkemize sağlanacak uluslararası kaynaklar ile Türkiye’nin, çok daha fazla azaltım yaparak iklim değişikliği ile küresel mücadeleye potansiyeli ölçüsünde katkı sağlayabileceğininin altını çizdi.
Büyükelçi Berger yaptığı açılış konuşmasında, Avrupa İşbirliği Programının sürdürülebilir turizme destek verdiğini ve bu durumunun ekonomik büyüme ve iş yaratılmasında olumlu etkiler yarattığını söyledi. Sayın Ceylan ve Büyükelçi Berger etkinlik sonrasında Avrupa Birliği’nden gelen temsilcilerle beraber ağaç dikti.
İklim Eylem Haftası ile ilgili ayrıntılı bilgi ve etkinlik programı için tıklayınız.