Sürdürülebilir Akıllı Şehirler Çalıştayı
İBB Çalışanları Sürdürülebilir Akıllı Şehirler Çalıştayında Buluştu!
REC Türkiye ve İSBAK tarafından İstanbul Akıllı Şehir Projesi kapsamında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi uzmanlarına yönelik Sürdürülebilir Akıllı Şehirler Çalıştayı düzenlendi. İstanbul’da 1-2 Ağustos 2017 tarihinde, 60’a yakın farklı daire başkanlığı ve belediye iştiraklerinden yaklaşık 200 uzmanın katıldığı çalıştayda konuşmacılar; sürdürülebilir şehir kavramı, iklim değişikliği ve düşük karbon ekonomisi, atık ve atıksu yönetimi, enerji verimliliği, yeşil binalar, gıda güvenliği, yönetişim ve yerel çevresel planlama konularında bilgi ve tecrübelerini paylaştı. Son olarak, Türkiye ve dünyadan iyi uygulama örnekleri ve alınan dersler tartışıldı.
1 Ağustos 2017 Salı günü İstanbul’da başlayan Sürdürülebilir Akıllı Şehirler Çalıştayı’na, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) ilgili daire başkanlıkları ve iştiraklerinden yaklaşık 200 uzman katılım sağladı. Etkinliğin açılışı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı tarafından gerçekleştirildi.
Açılış konuşmasının ardından Sürdürülebilir Şehirler oturumunda REC Türkiye Direktörü Rifat Ünal Sayman iklim değişikliğinin Türkiye ve Dünya üzerindeki gözlenebilir etkilerinden bahsederken, Türkiye’nin düşük karbonlu kalkınma yolunda atması gereken adımlara değindi. Dünyamızın hali hazırda 1 derece ısındığını belirten Sayman, Paris Anlaşmasıyla sıcaklık artışının sınırlandırılmaya çalışıldığının altını çizdi. Bunun için de yerel yönetimlere önemli görev düştüğünü vurguladı.
REC Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Laszlo Pinter Sürdürülebilirlik Kavramı ve Göstergeleri sunumunu gerçekleştirdi. Bir şehrin sürdürülebilirliğini ölçmeyi sağlayan göstergelerin her şehir özelinde ayrı olduğunu belirten Prof. Pinter, “Bir şehir için belirlenen göstergeleri bir başka şehir için kopyala yapıştır yapmak doğru bir çözüm değildir.” dedi. Sunumunda Kanada’nın Winnipeg şehri için belirlemiş oldukları gösterge setini ve bu gösterge ve sonuçlarıyla ilgili kurdukları iletişim stratejisini katılımcılarla paylaştı. Etkinliğin birinci ve ikinci günü, REC Türkiye, İSBAK, ODTÜ, İTÜ, Yıldız Teknik Üniversitesi, Adnan Menderes Üniversitesi, ÇEDBİK, TESEV ve WRI Türkiye’den konuşmacıların iklim değişikliği ve düşük karbon ekonomisi, atık ve atıksu yönetimi, enerji verimliliği, yeşil binalar, gıda güvenliği, yönetişim ve yerel çevresel planlama konularında bilgi ve tecrübelerini paylaştı. Son olarak, Türkiye ve dünyadan iyi uygulama örnekleri ve alınan dersler konularındaki sunumlarıyla devam etti.
Basın duyurusu ve sunumlar için lütfen tıklayınız.
REC Türkiye tarafından hazırlanan “Sürdürülebilir Akıllı Şehirler Çalıştayı Bilgi Kitapçığı” sürdürülebilir şehirler hakkında oldukça önemli bilgiler içeriyor, incelemek için tıklayınız.