Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) İhaleleri Tamamlandı!
Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA-RES) İhalesi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, 1000 MW’lık Rüzgâr Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) İhalesi sonuçlandı. İhalenin komisyon başkanlığını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Alparslan Bayraktar gerçekleştirdi. 8 konsorsiyumun teklif verdiği ihaleyi, kilovatsaat başına 3,48 dolar cent/kWh fiyat veren konsorsiyum kazandı.
Proje kapsamında; %65 yerlilik oranını tutturmak kaydıyla 100 milyon doların üzerinde yatırım maliyeti olan bir rüzgâr türbin fabrikası kurulacak ve fabrikada her biri en az 2,3 MW gücünde olmak üzere, 300 ila 450 yerli rüzgâr türbini üretilecek. Konsorsiyum, Kayseri – Niğde, Sivas, Edirne-Kırklareli-Tekirdağ, Ankara-Çankırı-Kırıkkale, Bilecik-Kütahya, Eskişehir olarak belirlenen 5 ayrı bölgede 1000 MW’lık kapasiteyi devreye alacak.
İhaleyi kazanan konsorsiyum, 1 milyar doların üzerinde rüzgar tesisi yatırımı yapacak. Bu projeyle kurulacak santrallerin işletmeye girmesiyle her yıl asgari 3 milyar kWh elektrik enerjisi üretilecek ve yaklaşık 1,1 milyon evin yıllık elektrik ihtiyacı rüzgardan karşılanacak. Kurulacak olan rüzgâr tesisleri ile yıllık ortalama 1,5 milyon ton karbon salımı azaltımı sağlanması hedefleniyor (Kaynak: http://www.ntv.com.tr/ekonomi/dev-ruzgar-enerjisi-ihalesini-kazanan-belli-oldu,QqYMkss1GESjhRdvdcKMnQ).
Haberin devamı ve ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
Güneş Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA-GES) Karapınar İhalesi
Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesinde bulunan ve 1000 MW kapasite tahsisli Karapınar YEKA-1 GES ihalesini, 6,99 dolar cent/kWh teklif veren konsorsiyum kazandı. İhale komisyon başkanlığını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Abdullah Tancan yürüttü.
Proje kapsamında, Türkiye’de yılda minimum 500 MW fotovoltaik modül üretim kapasitesine sahip güneş paneli fabrikası ve %80 oranında Türk mühendislerin çalıştığı bir Ar-Ge merkezi kurulması öngörülüyor. 10 yıl boyunca Karapınar YEKA’da 1000 MW’lık bağlantı kapasitesi tahsisinin yapılması ve ilk 500 MW’taki yerlilik oranının %60 olması hedefleniyor (Kaynak: https://www.dunya.com/sektorler/enerji/karapinar-yeka-ihalesi-sonuclandi-haberi-354530). %80 oranında Türk mühendislerin çalıştığı bir Ar-Ge merkezi kurulması ve konsorsiyumun yapacağı yatırım tutarının 1,3 milyar dolar düzeyinde olacağı öngörülüyor.
Haberin devamı ve ayrıntılı bilgi için tıklayınız.